Üye Ol  -  Şifremi Unuttum?
Facebook
 
 
> Bugün 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümü...

> Kadir Gecesinin ve Ona Değer Kazandıran Kur’an’ın Kadrini Bilmek...

> Erdoğan’ın, Karşılığı Olmayan Sert Söylemleri Filistin’den Yana, ...

> Ömrümüzden Bir Yıl Daha Azaldı, Gelin Hâlimizi Sorgulayalım!...

> Küresel İfsadın Fıtratı ve Doğal Dengeyi Bozması ile İnsanlığın Y...

   
En Çok Okunanlar

Anasayfa  >   ALTERNATİF EĞİTİM KONFERANSLARI  >  2008
 
TARİHİ GERÇEKLİK VE GÜNCEL SORUNLAR BAĞLAMINDA İSLAMİ MÜCADELE
Tarih: 01/06/2008
   


İlmi Ve Kültürel Araştırmalar Vakfının düzenlemiş olduğu “Tarihi Gerçeklik Ve Güncel Sorunlar Bağlamında İslami Mücadele” konulu konferansın konuğu olan Ali Değirmenci konuşmasına İslami davet ve mücadelenin temel özelliklerinden bahsederek başladı.

TARİHİ GERÇEKLİK VE GÜNCEL SORUNLAR BAĞLAMINDA İSLAMİ MÜCADELE

İlmi Ve Kültürel Araştırmalar Vakfının düzenlemiş olduğu “Tarihi Gerçeklik Ve Güncel Sorunlar Bağlamında İslami Mücadele” konulu konferansın konuğu olan Ali Değirmenci konuşmasına İslami davet ve mücadelenin temel özelliklerinden bahsederek başladı. Bu olgunun “türedi “ olmadığını insanlığın yeryüzündeki serüveniyle yaşıt olduğunu süreğen “ iman ailesi”nin çeşitli şubelerinde bu davet ve mücadelenin değişik boyutlarının okunabileceğini belirtti. “Bir hidayet bir felah rehberi olan Kuran-ı Kerim, aynı zamanda bir “inkılap tarihi” kitabıdır.Peygamber kıssalarında ve büyük direniş örneklerinde bu özelliklerle karşılaşırız ki bunlar Kuranın da önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.”

Ali değirmenci, bu bağlamda “Kuran kıssalarında bir gezinti yaparak ,nebevi mücadelenin temel izlekleri hakkında çıkarımda bulundu. Bu çıkarımları yeri geldikçe günümüz sorunları, tiplemeleri, cahili refleksleri ve Müslümanların yönelişleri eşliğinde yorumlanması ,dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi. Değirmenci sırasıyla, Nuh peygamber ,Salih peygamber, İbrahim peygamber, Lut peygamber, Yusuf peygamber, Şuayb peygamber, Musa peygamber, Davut peygamber, Süleyman peygamber, Yunus peygamber ve İsa peygamber kıssalarıyla ilgili çeşitli analizler yaptı.Ashab-ı Kehf ve Kuran’ın kadın kahramanları da önemli boyutlarıyla ,konuşmacı tarafından sosyo-psikolojik bir yorumlamayla özetlendi. Kıssaların ve islami mücadelenin tarihi perspektifinin bir paronomasını sunan konuşmacı, daha sonra son elçi Hz.Muhammad(s.av)’in arkadaşlarıyla birlikte oluşturduğu yapıyı ,direnişi ,daveti, aydınlanmayı,kardeşlik ve dayanışmayı çarpıcı örneklerle gözler önüne sermeye çalıştı.

Ali Değirmenci ,tarihe yön veren ve Müslümanları etkin bir özne konumuna getiren bu “tanıklık”ın bir süre sonra yozlaştığını belirtti. Rasulullah’ı vefatından sonra cahili reflekslerin hortladığını, siyasal çekişmelerin düşünce ve inanç alanında da bozulmalar ürettiğini, Kitap ve tevhid eksenli zindeliğin kaybolduğunu söyledi.

Tarihi süreç içerisindeki sapma ve bozulmalara değinen Ali Değirmenci direniş önderlerinden ,ıslah ve ihya çabalarından da kesitler sundu.

Değirmenci,konuşmasının son bölümünde, İslami mücadelenin günümüzdeki genel görünümü üzerinde durdu. Süreç içerindeki kazanım ve zaaflardan söz etti.Gelinen noktada, üç tavrın öne çıktığını bizim içe kapanıklıktan da ölçüsüz şiddete yönelen saldırgan tutumlardan da uzak durmamız gerektiğini anlamaya ve aşmaya yönelik çabalara ivme kazandırmamızın elzem olduğunu belirtti.”Kuran Nesli nüvesi” oluşturulması için hayatın çeşitli alanlarında neler yapılması gerektiğini dile getiren konuşmacı , “Küresel İntifada” olgusunu güncel gelişme ve örnekler eşliğinde izah etti .Vahyin, ilahi bir inşa projesi olduğunu söyleyen Değirmenci şahsiyetin, yapının, hayatın ve geleceğin inşası için neler yapılması gerektiğini anlattı. Müslüman şahsiyetin “inşa edici bir özne” bilinciyle yaşaması gerektiğini belirten konuşmacı,yapısal birliktelik ve kardeşlik vurgusu yaptı .
İlgiyle izlenen konuşma , izleyicilerin katılımı görüşlerini aktarması ve soru – cevaplarla sona erdi.

 

Bu içerik 2303 defa görüntülendi.
 
 
Yorumlar
Yorum Ekleyin
Adınız Soyadınız
e-Posta Adresiniz
Başlık
Yorum
Kalan karakter sayısı : 6000
Güvenlik Kodu
 
 
Copyright © 2013 İLKAV - İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı
Strazburg Caddesi No:18/4 SIHHIYE/ANKARA
Telefon :  +90 (312) 229 79 76 e-posta:  iletisim@ilkav.org
İLKAV Teknik Komisyon